Ny yrkessjåførforskrift til høsten

Ny yrkessjåførforskrift til høsten

Endringene i yrkessjåføropplæringen var hovedfokuset på ATLs tungbilseminar på Gardermoen før helgen. Endringene innføres allerede til høsten.

Det har vært knyttet mye usikkerhet til hvordan de nye reglene til yrkessjåføropplæringen vil slå ut. Nå viser det seg at endringene etter alt å dømme ikke blir så omfattende som mange har fryktet.

- Ingen store overraskelser
- Det kommer ikke noen store overraskelser knyttet til yrkessjåføropplæringen. Forslaget er nærmest uendret etter høringen, sier vegdirektoratets Arvid Mytting.

Men noen endringer blir det likevel. En av dem gjelder unntaksbestemmelsene der man får større fleksibilitet.

- I de nye reglene får man muligheten til å dele opp to påfølgende dager på etterutdanningen på tre og en halv time. Det gir større fleksibilitet i forhold til å kunne tilpasse undervisningen til ulike sjåførgrupper, sa Mytting. Han fortalte også at hovedmålet er endret for å omhandle refleksjon i større grad, samtidig som modulene får endret rekkefølge.

Noen formell dato for når de nye reglene trer i kraft er ikke satt, men ifølge Mytting skjer det allerede til høsten.

- Lite kjent
Norges Lastebileier-Forbund var også godt representert på seminaret. Rådgiver Knut Gravråk pekte i sin innledning på at norske transportører står ovenfor store utfordringer med å skaffe nok sjåfører i tiden fremover. Rekrutteringen er sviktende og etterspørselen økende.

Mer emosjonelt ble det når Guttorm Tysnes, også han fra NLF, informerte om hvordan Kollegahjelpen jobber. Programmet er lite kjent, men hjelpen sjåfører får er uvurderlig.

- Dessverre er det fortsatt mange som ikke helt vet hva kollegahjelpen er og hvordan vi jobber. Ofte ser vi at lastebilsjåfører som har vært innblandet i alvorlige ulykker blir stående alene. Kollegahjelpens mål er å hjelpe disse sjåførene tilbake på jobb og arbeidet starter ofte allerede på ulykkesstedet når vi får varsling, sier Tysnes.

Han ønsker større bevissthet om arbeidet som Kollegahjelpen utfører. NLF har kollegahjelpere spredt rundt omkring i hele landet og alarmetelefonen (415 44 400) er åpen hver dag hele året – også på helligdager.

- Nettverket består av frivillige lastebileiere, sjåfører og personer med tilknytning til transportbransjen. Blant kollegahjelperne finnes det mange som selv har vært innblandet i alvorlige ulykker og alle har taushetsplikt, sier Tysnes. Han sier at tilbudet er tilgjengelig for alle, også de som ikke er medlemmer av NLF.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger