Lastebiltrafikken på Vestlandet øker

Lastebiltrafikken på Vestlandet øker

Det er lastebilene som står for hele veksten i godstrafikken på Vestlandet. Det viser ferske tall fra Statens vegvesen.

I løpet av de siste syv årene har transporten av gods på vei til og fra Vestlandet økt med omlag 100 000 flere lastebillass. I samme periode har transporten på sjø og bane holdt seg stabil.

Dermed er det lastebilene som tar unna for veksten i godstransporten på Vestlandet.

I 2017 ble 46 prosent av alt gods til og fra Vestlandet fraktet langs veien, mens det samme tallet var 39 prosent i 2010.  I den samme periode har godstransport på sjø falt fra 49 til 42 prosent.

-  Disse tallene betyr ikke at det går mye mindre gods på bane og sjø nå enn tidligere, men nesten all veksten skjer på vegnettet. Spesielt på fjellovergangene ser vi en vekst i antall turer og i hvor mange tonn som fraktes, sier Bjarte Børtveit som har ledet arbeidet med Vestlandsrapporten. – Det er også positivt å se at bilene er fullere enn hva de var tidligere.

En tydelig trend er at det er flere mindre sendinger på veien, likevel har det gjennomsnittlige lastevolumet økt fra 13,4 til 14,7 tonn. Børtveit tror det skyldes større kjøretøy og at transportørene har blitt flinkere til å fylle bilene.

Forrige gang Statens vegvesen gjorde en liknende undersøkelse var i 2012.

- Funnene i undersøkelsen skal brukes til å analysere regionene og etatens handlingsrom i forhold til å nå målene om å få mer gods fra vei og over på båt og bane, sier Børtveit som likevel ikke tror at trenden med økt godsmengde på vei vil snu med det første.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

Adresse: Ryensvingen 15, 0680 Oslo

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund: Org nr. 981 454 901
ATLs Interessekontor SA: Org nr. 950 982 527

Personvern

Kontakt oss

Telefon: 22 62 60 80
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

0
Delinger